Mere vand i systemet

Status for Mere Vand i systemet og en opfordring til arkiverne

Mere vand i systemet, kulturarvsinstitutionernes indsamling af samtidsdokumentation af befolkningens reaktioner på klimaforandringer, har nu været i gang et halvt år.

Projektet er i en fase, hvor pilotprojektet er i fuld gang, samtidig skal deltagerne er i gang med at gøre sig nogle tanker om ansøgning til et større projekt. Det vil arbejdsgruppen gerne inddrage arkiverne i. Men først en status:

Indsamlingsplatforme til digital aflevering: Randers Stadsarkiv og Slagelse Arkiverne i Korsør, Skælskør og Slagelse er caseinstitutioner. De har hver fået opsat en digital indsamlingsplatform, hvor lokalbefolkningen kan indsende billeder, tekst og anden dokumentation om oplevelser med oversvømmelser, skybrud eller stormfloder. Randers Stadsarkiv arbejder med platformen Smartarkivering (https://www.smartarkivering.dk/). Slagelse Arkiverne tester webapplikationen Connect to Collect (https://connecttocollect.org/).

Interviews og indsamling af genstande I den østjyske case suppleres Randers Stadsarkivs digitale indsamling af genstandsindsamling og en spørgeskemaundersøgelse blandt gymnasieelever udarbejdet af Museum Østjylland. I Vestsjælland har vi eksperimenteret med at udvikle interviewpakker, der lader lokalbefolkningen bidrage som frivillige interviewere efter en interviewskabelon udviklet af projektarbejdsgruppen. Interviewpakkerne med instruktioner, interviewskabelon samt information om projektet deles ud til lokale arrangementer og står desuden til afhentning på lokalarkiverne, biblioteket mm.

Nethøstning: Sideløbende med indsamlingsaktiviteterne høster Netarkivet på Det Kgl. Bibliotek danske hjemmesider med relevans for projektets emne. På projektets hjemmeside (www.merevandisystemet.dk) er link til et ark, hvor alle kan bidrage ved at nominere hjemmesider til høstning.

Ny fase: Med omtrent et halvt år tilbage af pilotprojektet er projektet i en ny fase. Erfaringerne med samarbejde, koordinering og konkrete indsamlingsaktiviteter fra Mere vand i systemet skal bruges til at udvikle et større projekt og til at søge fondsstøtte til at gennemføre det.

Der er brug for at høre erfaringer til at udvikle det nye projekt. Temaet for det kommende projekt skal bredes ud, så fokus ikke kun er på reaktioner på øgede vandmængder, men reaktioner på klimaforandringer generelt. Med ordet ”reaktioner” ønsker vi, at temaet kan rumme både reaktioner på konkrete hændelser og på mere langsigtede udviklinger. Vi søger derfor inspiration til temaer i relation til klimaforandringer, der kunne være interessante at arbejde med fra et arkiv og museumsperspektiv.

Hvilke emner er relevante for arkiver og museer at arbejde med ift. klimaforandringer?
Hvilke emner beskæftiger I jer allerede med i forvejen, som kan tages med ind i det nyt projekt?

Emilie Paaske Drachmann er ansat som projektleder. Hun er kontaktperson og koordinerer indsatsen.
Bidrag til idéudviklingen ved at sende en mail til Emilie: epd@rigsarkivet.dk

Læs mere på www.merevandisystemet.dk

Dokumentation af reaktioner på klimaforandringer

Med en bevilling på mere end 1 mio. støtter Augustinus Fonden en tværgående indsats mellem flere danske kulturarvs- og bevaringsinstitutioner, der skal dokumentere danske reaktioner på klimaforandringerne.

2023 slog alle tidligere rekorder ift. nedbør og tendensen fortsætter i 2024. Klimaforandringerne påvirker hele Danmark, og nu skal danske kulturarvs- og bevaringsinstitutioner dokumentere danske reaktioner på klimakrisen.

”Det kræver en national indsats, hvis vi skal forstå klimakrisens betydning – både for borgerne selv og for samfundet. Derfor er vi gået sammen om at undersøge, dokumentere og formidle danskernes reaktioner på klimaforandringerne. Det er første gang, at der er et initiativ som dette fra kulturarvsinstitutioner på tværs af landet og på tværs af arkiver, museer og biblioteker. Det er vigtigt, at vi kommer i gang nu,” fortæller vicedirektør i Rigsarkivet, Kirsten Villadsen Kristmar, der er styregruppeperson for projektet, som har fået navnet ”Mere vand i systemet”.

Mere vand i systemet
Projektet har form af et 1-årigt pilotprojekt. Det starter medio 2024 og har til formål at samle erfaringer til et større klimaprojekt om det danske samfunds reaktioner på klimaforandringernes påvirkning af offentlighed og hverdagsliv i Danmark. Der bliver dermed fokus på de massive vandmængder, som klimaforandringerne fører med sig. Situationen i Randers og Korsør/Slagelse indgår som lokale cases i pilotprojektet.
”Vi ser frem at komme i gang med en række indsamlingsaktiviteter, der skal ske i samarbejde med borgerne, fx ved interviews, og med en række tværgående indsatser mellem arkiver og museer. Det er vigtigt at alle er med, for set i et fremtidsperspektiv, er kilder om håndteringen af en af vor tids største kriser afgørende for forståelsen af klimakrisens betydning,” siger Kirsten Villadsen Kristmar.
Frank Rechendorff Møller, adm. direktør i Augustinus Fonden ser også med forventning på projektet:
”Augustinus Fonden har i de senere år bidraget til markante digitaliseringsprojekter på Rigsarkivet med fokus på bevaring og tilgængeliggørelse af vores fælles kulturarv, såsom de ældste kirkebøger i Danmark og dokumenter fra kolonitiden. Med det aktuelle pilotprojekt tager Rigsarkivet et skridt i en ny og spændende retning ved at udvikle en model for indsamlingspraksis til samtidens medier og kilder. I samarbejde med relevante parter påtager Rigsarkivet sig et vigtigt ansvar for en national udfordring, der påvirker os alle nu og i fremtiden.”

Faktaboks
– Pilotprojektet er muliggjort ved en bevilling på 1.095.000 kr. fra Augustinus Fonden.
– ”Mere vand i systemet” er et samarbejde mellem Rigsarkivet, Sammenslutningen af Lokalarkiver (SLA), Organisationen Danske Arkiver (ODA), Det Grønne Museum, Museum for Forsyning og Bæredygtighed, Nationalmuseet og Det Kgl. Bibliotek. Randers Stadsarkiv, Museum Østjylland og Slagelse Arkiverne i Korsør, Skælskør og Slagelse.
– Pilotprojektet involverer borgere, organisationer, netværk og virksomheder, der reagerer på de øgede vandmængder som følge af klimaforandringer.
– Pilotprojektets skal udvikle og afprøve:
1) metoder til digital indsamling
2) tværinstitutionelt samarbejde og – arbejdsdeling
3) identificere forsknings- og formidlingspotentiale

Yderligere information:
Rigsarkivet, vicedirektør Kirsten Villadsen Kristmar: mobil 47 17 72 28/email kvk@sa.dk
Sammenslutningen af Lokalarkiver (SLA), sekretariatsleder Lars Froberg Mortensen: Tlf.nr. 75 84 08 98/email lfm@danskearkiver.dk

Organisationen af Danske Arkiver (ODA), arkivar Bente Jensen, mobil 99 31 42 32/email bente.jensen@aalborg.dk

Det Grønne Museum, direktør Anne Bjerrekær, mobil 20 80 12 78/email ab@dgmuseum.dk
Museum for Forsyning og Bæredygtighed, direktør Anne Provst, mobil 30 61 36 74 /email ap@museummoss.dk

Nationalmuseet, pressechef Sverre Hjøllund Quist, mobil 41 20 60 17/emial svqu@natmus.dk

Det Kgl. Bibliotek, seniorforsker Caroline Nyvang, mobil 91324919/cany@kb.dk

Randers Stadsarkiv, Tina Knudsen Jensen, tkj@museumoj.dk mobil 2344 9036

Museum Østjylland: Hanne Schaumburg Sørensen¸hss@museumoj.dk mobil: 2112 1795

Slagelse Arkiverne i Korsør, Skælskør og Slagelse, arkivar Maria Mejer: Mobil 29 62 80 39/email mamej@slagelse.dk

Foto: Ødelæggelse. Efter stormen Malik d. 29. januar 2022 (Skælskør Egnshistorisk Arkiv, Slagelse Arkiverne)